8.3.2017

Eläinhuoneen asukit

Moi!

Siitä alkaakin olla jo hyvän aikaa, kun olen viimeksi esitellyt nuo meillä asuvat nelijalkaiset (+ yksi 8 jalkainen) ja luvassa onkin nyt kuvientäyteinen postaus!
Valitettavasti jotkut kuvista on hiukan huonompilaatuisia, koska osasta tyypeistä ei vaan millään saa kunnon kuvia! Aatu ja Fry on sen verran hailakoita, että kuvassa ne näyttää lähinnä nelijalkaisilta siskonmakkaroilta!

Mutta pidemmittä puheitta, tässä siis meidän eläinhuoneen asukit!

Harjasgekkoja (Correlophus ciliatus) meillä on tällä hetkellä 6 yksilöä.

Tuoreimmat tulokkaat on nämä kaksi pientä palleroa, joille ei valittavasti ole vielä keksitty nimiä. Nimien keksiminen on tosi ärsyttävää, koska vaikka aihealue on selvä (meillä kaikki on nimetty piirros- tai pelihahmon mukaan), niin loppujen lopuksi tietylle eläimelle sopiva nimi ei löydykkään niin helposti!

Nämä kaksi tulivat ReptileManiacsilta ja ne ovat Puolalaista alkuperää, kuoriutuneet 12/2016 eli ihan ihan pieniä tirriäisiä vielä :) Väreiltään he ovat harlequin (dalmatian?) ja pinstripe.
Ciri saapui meille tammikuussa kaveriltani ja se on ihan suomessa, kesällä 2016 kuoriutunut poikanen. Ciri oli alunperin nimeltään Urho, mutta kun sukupuoli selkeni, nimettiin se sitten isännän suosikkipelin, eli Witcherin pelihahmon mukaan Ciriksi.

Ciri on luultavasti väriltään yellow flame, mutta sen väri on muuttunut niin paljon siitä, kun se meille tuli, että odotan jännityksellä minkälaiseksi se tuosta kehittyy!Temelluksen Quicksilver, eli ihan vaan tuttavallisemmin Vaakku, on meidän nuori aikuinen. Se on kuoriutunut syksyllä 2015 ja on siis Temelluksen Elinan ja Teemun kasvatti. Vaakku on naaras ja se vierailikin Thorin luona viime vuoden puolella, mutta luultavasti tällä kertaa Thoria ei onnistanut ;)

Vaakku on väriltään 70% pinstripe dalmatian.Thor on meidän ainut poika tällä hetkellä ja se onkin aikamoinen mötkäle! :) Se on kotoisin ruotsista ja kuoriutunut 2012. Ostin sen harrastajakaverilta ja voin sanoa, että se on ollut varmasti helpoin ja leppoisin harjasgekko, mitä olen ikinä omistanut!

Thorin väritys on nimeltään halequin partial pinstripe ja se onkin yksi mun omista lemppariväreistä! 


Valentina Allegra de Fontaine eli Spot onkin meidän vanhin harjasgekko, se on kuoriutunut 2008 Hollannissa. Spot tuli meille kuin myös harrastajakaverin kautta ja tarkoituksena oli Spotilla teettää vielä yksi poikue ja antaa sen sitten jäädä hyvin ansaitulle eläkkeelle. Spot on muninut aiemminkin, mutta todennäköisesti sen iän takia se ei välttämättä enää muni ollenkaan.

Spot on väriltään buckskin dalmatian, eli sen pohjaväri (buckskin) on harjasgekkojen ns. normaali väritys. Harjasgekkojen lisäksi meillä asustaa myös tämä vähän erikoisempi gekko, hän on siis lajiltaan mossy New Caledonian gecko (Mniarogekko chahoua). Näillä ei varsinaisesti ole vielä suomalaista nimeä (suomalinen nimi voisi ehkä olla Uuden Kaledonian sammalgekko? :D), joten näistä puhutaan paljolti "chahoua"-nimellä, josta sen oikeastaan jokainen harrastaja tunnistaa. Chahouat kuuluivat aiemmin Rhacodactylus-sukuun (niinkun harjasgekotkin, ent. Rhacodactylus ciliatus), mutta ne erotettiin omaan sukuunsa.

Albin kotiutui meille joulukuussa 2016 ja se on kuoriutunut kesän 2016 aikana ReptileManiacsin kasvattamana. Albinin väreistä en ole ihan täysin perillä, enkä oikeastaan vielä sukupuolestakaan, mutta näiden gekkojen (niinkuin siis harjasgekkojenkin) kohdalla, sukupuoli selviää yleensä vasta 6kk ikäisenä, mahdollisesti myöhemminkin.


Paksuhäntägekkoja (Hemitheconyx caudicinctus) meiltä löytyy tällä hetkellä 3 kappaletta.

Tytöistä toinen on Leela, normaali het. tangerine albino. Leela on kuoriutunut suomessa 2014 ja se on Piia Väänäsen kasvatti. 

Leelan nimi tulee Futurama-sarjasta, vaikka tyttö ei yksisilmäinen mutantti olekkaan ;) 


Ja tämä meidän toinen vaikeasti kuvattava siskonmakkara on Fry. Fryta luultiin alkujaan pojaksi, mutta nimeä ei sitten viitsittykään enää vaihtaa ja se sai jäädä. Fryn nimi tulee kuin myös Futurama-sarjasta, oranssitukkaiselta päähenkilöltä! :)

Fry on oletettavasti kotoisin Suomesta, mutta koska sen papereita en ole koskaan saanut, ihan täyttä varmuutta tuosta ei ole. Se on kuoriutunut kuin myös oletettavasti 2012. 

Se onkin muninut nyt ahkerasti asuttuaan Aatun kanssa, mutta munat eivät ole kehittyneet kovin hyvällä menestyksellä ja melkeinpä jokainen on alkanut hautomassa ruttaantumaan. Nyt yksi muna näyttäisi kuitenkin pärjäävän hyvin, joten pidetään sormet ja varpaat ristissä, että saataisiin edes yksi jälkeläinen aikaiseksi :)


Ja siskonmakkara nro 2, eli Aatu, on kotoisin Ruotsista. Aatu oli nimetty jo aiemmassa kodissaan, joten senkin nimi sai jäädä. Nimi voisi tosin tulla Vaahteranmäen Eemelistä, vaikkakaan renki-Aatu ei ollut kyllä yhtä komea ulkomuodoltaan mitä tämä meidän poika! :D

Aatu on ilmeisesti kuoriutunut myös 2012.

Fry ja Aatu on kumpikin siis väriltään amelanistisia/tangerine albinoja. Paksuhäntägekoista ei ole olemassa ns. täydellistä punasilmäistä albinoa, vaan näidenkin silmät on mustat. On olemassa myös caramel albino, joka eroaa sävyltään hieman näistä. Harjaantunut silmä erottaa värien erot, mutta näitäkin on niin paljon erilaista väriskaalaa, että välillä tunnistaminen on melkein mahdotonta! Fryta luultiin aluksi caramel albinoksi (kuin myös pojaksi), joten sen kohdalla oikein mikään arvaus ei ole mennyt kohdalleen! :)


Leopardigekkoja (Eublepharis macularius) meillä asuu tällä hetkellä yksi kappale ja hän on tuo meidän hieno hieno giant high yellow Mörkö! Mörkö on kotoisin Usasta ja se on kuoriutunut 2012.

Mörön ostin kanssaharrastajalta ja olen ikuisesti kiitollinen, että sain sen häneltä ostaa. Mörkö on ihan mainio luonne ja upea otus! Se on tosiaan siis giant, eli se on jonkun verran suurempi, mitä normaalit leogekot. Se painaa tälläkin hetkellä n. 110g. Giantista on olemassa myös super giant, joka kasvaa vielä isommaksi.


Ja sitten tuo meidän ainut 8-jalkainen kiukkupussi, eli Asian giant scorpion/Asian forest scorpion etc. (Heterometrus petersii). Näillekkään ei tarkkaa suomalaista nimeä ole tarjolla, joten näistä puhutaan selkeyden vuoksi tieteellisillä nimillä. Tämä tyyppi sai nimekseen Black Leg Sanji, One Piece animen mukaan! Sanji on todennäköisesti koiras ja se on kotoisin Puolasta, Spidersworld.eu:sta. Se alkaa olla jo aikuinen, mutta saatta vielä nahanluonnissa hiukan kasvaa.

Laji on jossain määrin myrkyllinen, muttei aiheuta terveelle ja allergisoimattomalle kuin kipua ja turvotusta pistokohtaan. Se siis ns. vastaa ampiaisen pistoa. Skorpionin myrkky eroaa kuitenkin ampiaisten myrkystä, joten vaikkei amppareille olisikaan allerginen, skorpionin myrkylle voi olla. Nämä ovat kuitenkin hyvin mietomyrkkyisiä ja pääasiallisesti ensin huitovat saksillaan ja juoksevat karkuun. Pistintä käytetään lähinnä skorpionin omaa henkeä uhkaavissa tilanteissa, eikä se esim. pistä ruokasirkkaa lainkaan, ellei se kovasti venkoile vastaan. Hurjasta ulkonäöstään huolimatta se on siis hyvinkin leppoisa (joskin tuliluontoinen) kaveri.


Tälläinenpä tämä meidän eläintarha! :) 

Viimeaikoina ollaan kovasti juteltu isännän kanssa, josko sitten Seinäjoelle muutettuamme otettaisiin kissa, koska omat allergiaoireeni kissoja kohtaan on pikkuhiljaa hävinneet ja isäntäkin lähinnä niiskuttaa hetken aikaa kissoja rapsuteltuaan. Tätä täytyy kuitenkin miettiä tarkkaan ja tuo on vähän sellainen tulevaisuuden haave.

Nyt kuitenkin riittää hyvin nämä karvattomat kaverit ja niiden kanssa on mukava puuhastella, vaikkeivat ne mitään sylilemmikkejä olekkaan! :)

4 kommenttia:

 1. Huh mikä määrä ötököitä :D Meillä oli veljen kanssa aikoinaan pari tuliliskoa ja naapurilta löytyi gekkoja. Oi että ne gekot oli makeita meidän liskojen rinnalla ;) Alan pikkuhiljaa lämpenemään ajatukselle, että meillekin vois joskus tulla jonkinmoinen lisko tai kaksi, kun enää meille ei karvalemmikkiä oteta allergian takia. Kiitos sulle siis lämpimistä liskoajatuksista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pienissä mittasuhteissa tää meidän harrastus vielä on, mutta kyllä noissakin riittää jo hoidettavaa! :D Meilläkin on joskus ollut tuliliskoja, ne on ihan tajuttoman herttaisia pikkuotuksia <3

   Kiva jos teillekkin joskus gekkoja kotiutuu, ne on ihan huippuja tyyppejä! :) Mehän ei taideta olla vielä fb-kavereita? Mä voisin sulle siellä laittaa pari vinkkiä ja kertoa kasvattajista, jos vaan oot kiinnostunut! :) Heitä vaikka instassa pm:ää ! :)

   Poista
 2. Siis mitä! Eikö "lerppa" olekaan vakiintunut vielä chahouien suomalaiseksi nimeksi :D

  VastaaPoista